Sunday, September 13, 2009

Så...typografi är ju kul!

Har suttit med inlämningsuppgiften 3 idag...det är ju kul det här!

TYPOGRAFI


InDesign filerna kommer så snart jag har löst ett litet problem att paketera... Någon annan som haft trubbel med det?

MALL 1

MALL 2 - UPPDATERAD!

5 comments:

  1. Hej!

    Jag lyckades packa ihop filerna, är det i InDesign som det strular eller är det när du ska zippa filerna?
    Om det är när du ska zippa filerna och har en PC kanske jag kan hjälpa dig.
    Högerklicka på folderfilen, högerklicka och välj "skicka till", komprimerad mapp

    Det kanske var till någon hjälp?
    Lycka till!

    ReplyDelete
  2. Tack! Men det var när jag skulle packa i Indesign, men jag tror att det kanske löste sig...det återstår att se. Tack för din hjälp dock :-)

    ReplyDelete
  3. Hej Charlotte!
    Rubriken på ditt inlägg påminner mig om mitt möte med typografi - jag tyckte att typografi lät torrt och tråkigt (och så rimmade det på geografi... det är ju aldrig ett bra tecken), men jag blev positivt överraskad och nu är jag fast!

    Kommentar på din uppgift:
    A:
    Att Gutenberg uppfann skrivaren är väl kanske inte helt sant (visst var han före sin tid... ), men han var en av pionjärerna när det kom till movable metal type på en tryckpress. Ditt svar om typsnittets mått är väldigt väldigt bra - jämförelsen är mycket pedagogisk. Jag saknar dock vissa centrala begrepp som upp-/nedstaplar mm. Dina reflektioner kring läsbarhet är väldigt bra - jag gillar det personliga perspektivet. Du lyfter fram många bra poänger, och en av dem är att boktypografins största uppgift är att vara osynlig!

    B1: Först och främst tycker jag att du valde en intressant text - speciellt sista stycket :D I fortsättningskursen studenterna just studerat kommunikationsteorier.
    Jag gillar din framsida - den andas mänsklighet och något organiskt. Layouten är strikt med sina 2 marginaljusterade spalter. Texthierarkin är väldigt tydlig och plus i kanten för att du använt drop caps!

    Du har valt att använda Verdana i hela produktionen - varför? Jag antar att du tänker dig att denna layout ska läsas på skärmen. Faktum är att formatet PDF skapar en bekymmer här. Skärmvisning behöver pixlar som optimeras för skärmen, medan tryck behöver fins linjer och kurvor som blir vackra på papper. PDFen är ett digitalt format som gör texten till objekt och därför reduceras dess optimering för skärmen. Om du skrivit denna text i html (för webben) för visning på skärmen hade det fungerat ännu bättre. Jag personligen gillar inte Verdana i tryck (kanske beror det på att typsnittsdesignern faktiskt skapade och anpassade detta typsnitt för skärmen och inte för papper)... speciellt inte när IKEA gör det (se kursbloggen).

    Bra jobbat!

    B2: Var är den andra layouten? Jag lyckas inte ladda ner den när jag klickar på "MALL 2"

    ReplyDelete
  4. ... jag har ju din MALL 2 på Opit, men alla andra är säkert nyfikna på vad du gjort.

    Kommentar på B2:
    Ytterligare en intressant text (om Vietnam denna gång) - pls för att du väljer texterna med omsorg och inte bara för att lösa uppgiften.
    Kommentarerna som gäller för B1 gäller även för B2 (skillnaden är marginaljusteringen). Jag skulle vilja se att du använder en annan layoutmall - t ex en asymmetrisk eller ett grid-system. Om du använder samma text + bild kan du t ex göra en smalare spalt för bilder och en bredare för text. Lägg gärna till bildtexter och bylines.

    Lycka till!

    ReplyDelete
  5. Tack för kommentarer Amir! De hjälper mkt! Jag har lagt upp mall förslag nummer 2 nu!

    ReplyDelete